ATB - Routes

ATB parcours De Strubben-Kniphorstbosch

Sinds 2012 ligt er een fraaie en bewegwijzerde vaste ATB-route in de Strubben!
De Samenwerking tussen Staatsbosbeheer en de Toer Fiets Club de Dobberieders heeft deze vaste ATB-route ontwikkeld, aangelegd en wordt door de fietsclub onderhouden.

Deze route heeft een lengte van 4.9 kilometer en is gemarkeerd met houten palen met daarop in het rood het internationale MTB-teken (driehoek met daaronder 2 rondjes). De route kan gestart worden aan de Borgweg nabij Schipborg. Volg de Borgweg richting Anloo. Bij het bordje “Strubben-ATBroute” sla je linksaf. De route begint na ongeveer 200 meter. Er is gekozen voor singletracks met flow en op sommige locaties gebouwde kuipbochten en kleine heuvels. Om te voorkomen dat het parcours over eeuwenoude karrensporen zou gaan, is een vlonder van bijna 40 meter lengte gebouwd. In het parcours is een rock garden gebouwd met 24 ton rotsen.

De Strubben-Kniphorstbosch is een uniek stuk natuur en landschap tussen Schipborg, Anloo en Annen. Het is het enige archeologische reservaat van Nederland. Je vindt er een grote dichtheid aan archeologische monumenten. Twee hunebedden, ongeveer zestig grafheuvels en eeuwenoude veldwegen trekken hun sporen over de heide en door het bos. Het gebied wordt door schapen begraasd.

Begin 2016 is de route uitgebreid met 4,4 kilometer lengte door het Kniphorstbosch. Ook deze uitbreiding is samen met Staatsbosbeheer tot stand gekomen. In aansluiting op het bestaande traject is naar het zuiden toe, langs de N34 aan de zuidkant van het tunneltje naar Annen, een nieuwe single track gemaakt. Ook deze uitbreiding is gemarkeerd met houten palen met daarop in het rood het internationale MTB-teken en het logo van FTC Dobberieders.

De totale lengte van de Strubben-Kniphorstbosch ATB-route is 9,3 kilometer. Het hoogteverschil bedraagt ruim 30 meter.

Aansluiting met de ATB-route Drentsche Aa-Zuid

De verbindingsroute tussen route Zuidlaren en route Anloo is gereed.

Vanaf de Brink in Zuidlaren kan er nu gestart worden voor een  ATB tocht welke u over de Hondsrug leidt. Hiertoe is er op de Brink van Zuidlaren een Informatie bord geplaatst door de Provincie welke aangeeft hoe de diverse ATB routes met elkaar verbonden zijn.

Omliggende vaste routes

Hieronder een paar vaste ATB-routes die in de nabijheid liggen van Zuidlaren.

ATB-route Anloo 38,2 km

ATB-route Veendam 22,2 km

ATB-route Hoogezand-Sappemeer 20.7 km

ATB-route Gieten-Gasselte 29,6 km

ATB-route Assen 8,8 km

ATB-route Grolloo 14,5 km

F.T.C. Dobberieders

Met 230 leden is FTC (Fiets Toer Club) Dobberieders een middelgrote vereniging, die opgericht is in 1981 en aangesloten bij de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie). Ons doel is het toerfietsen in de meest brede zin van het woord.