Update 7 april, 16:31 uur

Fietsen doe je solo

Het kabinet heeft besloten alle samenkomsten te verbieden tot 1 juni, waarbij ook geen ondergrens meer is van 100 personen. Individueel sporten in de buitenlucht kan nog wel. Dat geldt ook voor wielrennen en mountainbiken: fietsen doe je solo. In dit artikel delen we tips voor je solorit. Wil je tóch samen op pad, bijvoorbeeld met je partner of fietsvriend? Dat kan, maar laat de groep uit niet meer dan 2 personen bestaan. Bovendien moet je minimaal 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Houd je je niet aan deze regels? Dan riskeer je een boete tot € 400,-.

Tot slot: zoek geen risico’s op waardoor je bent aangewezen op medische hulp (bijvoorbeeld door een ongeval). De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we hopen op jullie begrip in deze tijden.

Voor bestuurders van verenigingen geldt: informeer je leden dat zij niet in groepsverband groter dan 2 personen mogen fietsen. Annuleer ook je clubbijeenkomsten zoals groepsritten en -trainingen tot en met in ieder geval 28 april. Ook alle sportclubs en sportvoorzieningen moeten tot en met 28 april hun deuren gesloten houden. Het kabinet bespreekt nog wat er ná april gaat gebeuren.

Toertochten

De Rijksoverheid heeft samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden. Dit geldt ook voor toertochten. Daarom zijn tochten in deze periode niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender. Heb je je ingeschreven voor een geannuleerde tocht? Of heb je een andere vraag over de toertocht? Neem dan contact op met de organisator.

Volg de adviezen

Volg de voorzorgsmaatregelen van het RIVM op: was je handen regelmatig, hoest/nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik een papieren zakdoek en schud geen handen.

NTFU volgt adviezen NOC*NSF

De NTFU volgt in het kader van de ontwikkelingen rondom het coronavirus de adviezen van sportkoepel NOC*NSF op. Zij staan in contact met de Nederlandse overheid en het RIVM. Zodra ons advies naar onze aangesloten verenigingen, tochtorganisatoren en/of leden wijzigt, brengen we je daarvan via dit bericht en sociale media van op de hoogte.

Wees verstandig: blijf dichtbij huis en houd voldoende afstand

De Rijksoverheid roept Nederlanders op ook tijdens het lange Paasweekend thuis te blijven en alleen naar buiten te gaan om een frisse neus te halen. Voor fietsers hebben de fietsorganisaties Fietsersbond, Landelijk Fietsplatform, KNWU en NTFU daarom een dringend verzoek. “Wees verstandig: blijf dichtbij huis en houd ruimschoots afstand.” 

De Fietsersbond, Fietsplatform, KNWU en NTFU zetten zich in voor verschillende groepen fietsers: van gewone en recreatieve tot sportieve fietsers. Met de geldende maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, hebben de fietsorganisaties één duidelijke boodschap aan alle fietsers: rijd alleen routes die dicht bij huis zijn.

Blijf dichtbij huis

Zeker nu sommige natuurgebieden en toeristische plekken gesloten zijn tijdens het Paasweekeinde, is dichtbij huis blijven het beste wat fietsers kunnen doen. “We vragen alle fietsers gehoor te geven aan deze oproep en drukke fietsroutes te vermijden. Doen we dat niet, dan komen te veel mensen samen en is de kans op verspreiding van het coronavirus groot”, zegt Eric Nijland van Landelijk Fietsplatform.

Kies een rustig moment

De Rijksoverheid vraagt iedereen met klem alleen naar buiten te gaan als het nodig is, bijvoorbeeld om een frisse neus te halen. Saskia Kluit, directeur van de Fietsersbond: “Het blijft heel belangrijk deze adviezen op te volgen. Pak de fiets als je boodschappen gaat doen of als je echt weg moet, bijvoorbeeld als je werkt in een cruciaal beroep. Wil je even je zinnen verzetten, dan rijd je een kort rondje in je eigen buurt. Doe dat op een rustig moment, bijvoorbeeld ’s ochtends vroeg of later op de avond. Daarmee draag je je steentje bij en voorkom je dat het te druk wordt op populaire plekken.”

Fiets solo

De Koninklijke Nederlandse Wielerunie (KNWU) en Nederlandse Toer Fiets Unie (NTFU) roepen al geruime tijd wielrenners en mountainbikers op de kilometers solo te maken. Thorwald Veneberg van de KNWU: “We zien nog steeds groepen die de weg op gaan, vandaar nog eens de oproep. Elke wielersporter moet zijn of haar verantwoordelijkheid nemen. Dat betekent dat je solo fietst, een helm draagt en ruimschoots afstand houdt van andere verkeersdeelnemers. Zoek dus niet de smalle drukke paadjes op.”

Houd rekening met, en afstand van elkaar

Erik Tolboom van wielersportbond NTFU voegt daaraan toe: “Ook voor wielersporters geldt: blijf dichtbij huis. Houd zichtbaar rekening met andere gebruikers van het fietspad. Bel van te voren en pas je snelheid aan als je inhaalt. Als passeren niet mogelijk is, houd je ruim voldoende afstand. Saskia Kluit van de Fietsersbond besluit: “We maken met z’n allen gebruik van het fietspad. Fiets sociaal, wees geduldig als je elkaar tegenkomt en gun elkaar de ruimte. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we rekenen op ieders begrip in deze tijden.”

 

UPDATE 24-03 2020:

Gisteravond heeft onze regering de maatregelen nog verder aangescherpt en alle evenementen en activiteiten ongeacht het aantal deelnemers verboden tot 1 juni.

Dit houdt voor ons het volgende in:

1) De BBB tocht welke op 19 April gepland stond wordt voor dit jaar afgelast

2) De Hondsrug challenge welke op 3 Mei gepland stond wordt voor dit jaar afgelast.

3) De ALV welke op 30 Maart had moeten plaatsvinden wordt verschoven naar een nader te bepalen datum na 1 Juni.

4) De meerdaagse wordt verschoven naar een nader te bepalen datum na 1 Juni

5) Alle verdere club activiteiten zoals trainingen, clubritten ect. worden opgeschort tot na 1 juni.

Voor de rest willen we jullie nog even wijzen op de Richtlijnen welke wij van de NTFU hebben mogen ontvangen: 

Update 23 maart, 19:20 uur

Fietsen doe je solo

Het kabinet heeft besloten alle samenkomsten te verbieden tot 1 juni, waarbij ook geen ondergrens meer is van 100 personen. Ga niet meer in groepen op pad. Wil je toch fietsen? Doe dat dan alleen. In dit artikel delen we tips voor je solorit. Voor bestuurders van verenigingen geldt: informeer je leden dat zij niet in groepsverband mogen fietsen. Annuleer ook je clubbijeenkomsten zoals groepsritten en -trainingen tot en met in ieder geval 1 juni. De gezondheid en veiligheid van iedereen staat voorop, we hopen op jullie begrip in deze tijden.

Toertochten

De Rijksoverheid heeft samenkomsten en evenementen tot 1 juni verboden. Dit geldt ook voor toertochten. Daarom zijn tochten in deze periode niet langer zichtbaar op de NTFU- en Fietssport-kalender. Heb je je ingeschreven voor een geannuleerde tocht? Of heb je een andere vraag over de toertocht? Neem dan contact op met de organisator. 

Volg de adviezen

Volg de voorzorgsmaatregelen van het RIVM op: was je handen regelmatig, hoest/nies in de binnenkant van je elleboog, gebruik een papieren zakdoek en schud geen handen. 

Het hele artikel kun je lezen op: https://www.ntfu.nl/home/nieuws/id/1109/het-laatste-nieuws-over-de-wielersport-en-het-coronavirus

Beste Leden,

Gezien de laatste informatie welke hedenmiddag middels de persconferentie van de regering tot ons gekomen zullen wij alle clubactiviteiten tot en met 6 April opschorten.

Dit houdt in:

Alle trainingsritten, pensionado tochten, vergaderingen,activiteiten van de jeugd en andere bijeenkomsten worden stop gezet.

De ALV welke gepland stond op 30 Maart wordt ook opgeschort.

Meer informatie kan worden gevonden op:

https://www.ntfu.nl/home/nieuws/id/1109/het-laatste-nieuws-over-de-wielersport-en-het-coronavirus

en

https://www.fietssport.nl/magazine/training/fietsen-en-het-coronavirus-8-vragen?utm_medium=email

Het Bestuur

F.T.C. Dobberieders

Met 230 leden is FTC (Fiets Toer Club) Dobberieders een middelgrote vereniging, die opgericht is in 1981 en aangesloten bij de NTFU (Nederlandse Toer Fiets Unie). Ons doel is het toerfietsen in de meest brede zin van het woord.